فرایند بازاریابی الکترونیکی ۶ مرحله استراتژی SOSTAC
چارچوب برنامه ریزی فرایند بازاریابی الکترونیکی ۶ مرحله دارد SOSTAC شامل تجزیه و تحلیل وضعیت ، اهداف ، استراتژی ، تاکتیک ها ، اقدامات و کنترل است.
فرایند بازاریابی الکترونیکی چیست؟
فرایند بازاریابی الکترونیکی یک روش مشتری مدار است که سعی بر آن دارد با بکارگیری مجموعه ای از استراتژیها و تکنولوژی ها و پیرو آن ابزارهای مناسب با مشتریان تعامل برقرار نموده از نیاز های آنها آگاه و با ارائه محصولاتی متناسب با نیاز آنها ارزش افزوده ایجاد نموده و با افزایش فروش به سهم بزرگتری از بازار دست یابد.
در بازاریابی الکترونیکی توانایی هدف گیری مخاطب خاص بسیار موثرتر صورت می گیرد: برای مثال فروشنده می تواند تصمیم بگیرد که فقط برای مشتریانی که به فروشگاه آنلاین او سر زدند تبلیغ کند.
اهمیت فرایند بازاریابی الکترونیکی
اندازه گیری: مشتریان در طی زمان حتی در دستگاه های مختلف تک به تک دنبال می شوند و سپس امکان آزمایش کمپین های تبلیغاتی بوجود می آید. به کمک اندازه گیری دقیق توانایی بهینه کردن کمپین های مختلف تبلیغاتی مثلا A و B فراهم می شود.
اما بسیاری از شرکت ها هنوز این موضوع را قبول نکردند و برای آنها تازگی دارد. ابزار های بازاریابی دیجیتالی تغییرات زیادی دارند و مدام جایگزین می شوند و از طرفی درک و ادغام آنها کار آسانی نیست و روش استفاده از آنها نیز به خوبی آموزش داده نشده. به همین دلیل برای تبلیغ کننده ها ریسک شکست وجود دارد. چالش بزرگتر تغییر طرز فکر است.
برای ۵۰ سال پایه تصمیم گیری مدیران بازاریابی بر مبنای دید، تجربه و احساسات درونی بوده است اما امروزه مدیران بازاریابی نیاز به توانایی تحلیل دارند تا بتوانند کمپین های موفق بازاریابی دیجیتال را اجرا کنند.
۶ مرحله فرایند بازاریابی الکترونیکی
فرایند های SOSTAC دارای ۶ مرحله تجزیه و تحلیل وضعیت ، اهداف ، استراتژی ، تاکتیک ها ، اقدامات و کنترل است.
۱- تجزیه و تحلیل موقعیت Situation Analysis
مرحله اول اجرای چارچوب استراتژی فرایند بازاریابی الکترونیکی و تجزیه و تحلیل محتوا است. در این مرحله باید سراغ یک نمای کلی از سازمان خود بروید. اینکه چه کار میکنید و چطور با پرداختن به عوامل داخلی و خارجی مربوط به کسبوکار خودتان وارد تجارت میشوید.
۲- اهداف Objectives
در مرحله دوم، چارچوب فرایند بازاریابی الکترونیکی شما باید بر روی اهداف/استراتژی های شما تمرکز کند. نگاهی به آنالیز وضعیت کلی سازمانتان بیاندازید به خصوص بر اینکه شما دقیقا چه کار میکنید و همینطور عوامل درونی و بیرونی موثر بر کسبوکارتان را در نظر بگیرید.
اهداف اصلی فرایند بازاریابی الکترونیکی
- افزایش فروش Sale
- ارزش افزایی برای مشتری Serve
- نزدیکی به مشتری Speak
- کاهش هزینه ها Save
- توسعه نام و نشان تجاری در محیط آنلاین Sizzle
۳- استراتژی Strategy
استراتژی به این معنی است که چطور میخواهید به اهداف تعیین شده برسید. همچنین بخش استراتژی باید مشخص کند که کدام بخش بازار هدف با برنامه شما سازگاری دارند.
۴- تاکتیک ها Tactics
جزئیات استراتژی یعنی اینکه دقیقا چطور به آن نقطه خواهیم رسید. میکسی از بازاریابی الکترونیکی شامل میکس روابط، شبکه های اجتماعی و.. که چه چیزی چه زمان اتفاق می افتد که اغلب بصورت گانت چارت بیان می شود. افیلیت مارکتینگ Affiliate Marketing و ایمیل مارکتینگ Email Marketing که مطرح شد در این بخش قرار می گیرد.
جزئیات استراتژی ها ، آمیخته بازاریابی ، استراتژی های ارتباطی و زمانبندی مقدماتی کمپین های الکترونیکی و … باید مشخص گردد و بطور دقیق و برنامه ریزی شده مشخص شود چگونه و با کمک چه ابزاری های الکترونیکی میخواهیم به تعامل بیشتر با مشتری برسیم مثلا استفاده از تبلیغات کلیکی یا شبکه های اجتماعی یا تبلیغات ایمیلی و یا کدهای تخفیف آنلاین و….دقیقا کدام ما را به اهداف تعیین شده نزدیک میکند.
۵- اقدامات Actions
جزئیات تاکتیکها یعنی چه کسی چه چیزی را در چه زمانی انجام می دهد در صورتی که از کارمندان یا یک آژانس خارج از شرکت استفاده و اینکه چه سیستم و فرآیندی پیاده می شود.
تخصیص منابع به برنامه های عملیاتی در این مرحله از فرایند بازاریابی الکترونیکی رخ می دهد. به عبارتی جزییات نحوه انجام تاکتیکتها ، مسولیتها ، مهارتها ، منابع و افراد مشخص و سازماندهی می شوند.بعنوان مثال اگر تاکتیک تبلیغات کلیکی مدنظر است برروی کلمات کلیدی درستی سرمایه گذاری و بودجه بندی گردد .
۶- کنترل Control
اندازه گیری اینکه چطور بدانیم به آن نقطه دست پیدا می کنیم. بجای اینکه منتظر نتایج پایان سال باشیم که کارساز بوده یا خیر نیازمند سیستمی هستیم که بدانیم هر سه ماه یا هر ماه یا هر هفته یا در بعضی موارد هر روز چه چیزی موثر است تا بتوانیم تغییرات را بسرعت اعمال کنیم. در کنترل ما ۵S بایا همان Sales , Serve , Save , Speak , Sizzle را اندازه گیری میکنیم و دیگر KPI (key performance indicators) ( شاخص های کلیدی عملکرد ) را هم در نظر می گیریم. در این بخش تعیین شاخص های کلیدی عملکرد براساس گوگل آنالیتیکس، بررسی تجربه کاربر و.. صورت می گیرد.
در این مرحله از فرایند بازاریابی الکترونیکی باید متناسب با تاکتیکهای انتخابی و در راستای اهداف ،شاخص های کلیدی عملکرد مشخص و ارزیابی گردد. تحقیقات بر روی رضایت مشتری صورت پذیرد و مشخص گردد آیا در مقاطع مختلف برنامه ریزی اهداف تعیین شده محقق شده اند یا خیر؟ همچنین با استفاده از تکنیک های آماری مطمئن شد که در مسیر درستی حرکت می شود.
دیدگاه ها